четвъртък, 20 февруари 2014 г.

За практичността и ефективността на ръкоделията

След малките бодчета, които винаги отнемат много време, да покажа нещо съвсем различно - плетка. Тя е всичко, което гобленът не е - практична, използваема, бърза, всичко , което харесвам в ръчно изработените неща. Шал - топъл и дискретен от този тип, който е полезен в неопределеното време със сутрешни усои и обедно слънце.

Гоблен за първи път пипнах като ученичка. Не, не го започнах аз. Имаше един по-стар от мен и с недостигащи конци.. Та се опитах една ваканция на море. Харесваше ми монотонността на шиенето и разнообразието на цветовете и шарките. Завърших го вместо мама доста години по-късно, след още много издирени конци по парченца от по 5-6cm, след ударно шиене няколко дни, когато тя вече беше баба. Но едно беше ясно - такова бучкане, толкова време, за нещо, което ще виси някъде.... нямаше начин да разбера как хората го правеха и защо си го причиняваха? Аз нямаше да го завърша, ако не бях намерила повод.Нещотърсачеството на цвета беше може би най-забавното. Както и шеиене в хотел с колежки в командировка.

Разбирах, че хората се успокояват с ръкоделие, включително с гоблени. Дават безвремие и почти медитация. Но пък нямат приложение. Не ми се мислеше колко пуловери могат да се изплетат за времето прекарано над един гоблен/някой да не си помисли че плета пуловери! само за кукли!/, колко дрехи да се ушият, колко неща да се нарисуват... После започнах да меря в пачуърци.

Надявам се плетката да служи вярно на своя получател - една прекрасна и специална дама.
А гобленът е готов. Онзи вторият, който си купих сама, без да искам докато избирах конци за съвсем друго нещо.... остава да го изпера.  Има още един, който абсолютно нерационално харесвам, но той е в пъти по-голям и гарантирано нямам време занего, та съм в безопасност.

Какво мислите за ефективността в ръкоделието?
Важна ли е практичността му?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации