събота, 8 март 2014 г.

Осмомартенски празници и еманципация

Честити да са ви празниците!
Между осми март и Тодоровден някак подвижния празник ми е по-привлекателен.

Не че съм Торорка... Не съм. Но Празник на майката /а после и на бащата/ винаги съм чувствала по-естествено близък от Ден на жената и борбата за равенство. Може би защото нищо патриархално не ми е близко и не ми е било. Тази дума не я харесвам. И еманципираност също. Никак. Това може да има всякакви красиви имена, но на практика е борба на жената да бъде мъж. Равенството на еднаквите никога не ми е харесвало. Еднаквостта е рядкост. А ако няма равенство е различията, по-добре да не се нарича равенство май. Затова го празнуваме като празник на майката, лелята, бабата.

В един идеален свят жените гласуват, работят, но остават дами и майки. Откога не сте виждали дама? Жена, която има спокойствието и стила да бъде не само елегнатна на вид, но и елегантна в държанието и реакциите си? А колко често дори на вид не е елегантна? Не че не го умеят, не са научени или толкова им е нивото... изморени са съвременните жени. Свикнали са да пазарят и готвят, работят деца гледат, ракии да сервират, поправят и каквото се наложи правят. Както и да не им отварят врати, да не им погат да седнат на стол, мъже да им подават ръка за поздрав... А всъщност тези мънички неща показват уважение. Мъж може да подаде ръка само ако висшестоящ или в някои случаи по-възрастен. Така е било преди. Колко често мъжете не знат или не желаят да показат галантност? А колко пъти жените показват с финес какво би трябвало да бъде?

И това е само едно изместване. Друго е колко е упадачно да се готви и да се гледат деца. Колко е старомодно и редроградно. А всъщност храната е важна. В замърсен свят особено. А майчината /и бащината/ любов за детето - още по-важна. Докато прави кариера и отлага семейство и деца, модерната жена рядко готви и често се връща на работа с невръстно бебе. А това не е добре. Защото често не го прави понеже така иска, а защото  само така може. И тогава старите обичаи, дето цялото семейство гледа децата влизат в действие /и то ако има късмет/. Но майката се приема като еманципирана, следвайки патриархален модел. Странно нещо са хората. В частност - жените. Да сме живи и здрави!

ПП Няма снимка тук. Представете си "Усещане за жена" и дано да го има в живота ви!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации