вторник, 19 август 2014 г.

Да ушиеш дънки от суров деним пак /и за прането му/

дънки от панталон
Този уикенд се заиграх с един панталон. Ще става прототип на дънки. Почти съм приключила с подготовката. Даже купих първия от платовете, които ще ми трябват. И се сетих за първия чифт. Raw denim /суров деним/ беше. И втория, и третия, и сто и третия.. предполагам всичките ще са такива. Не всички ще са нови форми на стари панталони/дънки предполагам, но суров деним ще да са дънките.

Има магия в истинските дънки, в изтриването, гънчиците... има удобство в личnата кройка и практичност в спестяването на парите за дънки от суров деним /престъпно високи спрямо "нормалните"/, има очарование в самото им създаване - да си ушиеш дънки специално за теб до всеки детайл.

По традиция, и тези няма да са за мен. Обещала съм си чифт за мен наесен. Вероятно октомври.  Но им купих плата. Най-случайно, пазарейки нещо друго и такъв, какъвто не съм предполагала, че ще харесам. Даже го изпрах същия ден.

Както писах преди, суровия деним не се пере обикновено преди шев. Пере се мостра, или по-скоро се кисне. И не се пере изобщо преди да са минали минимум 6/ да шест!/ месеца от първото обличане. После започва нов 6-месечен цикъл на всекидневно носене и никакво пране...

Аз кисна , шия, пера и тогава влиза в гардероба. Навик от шева на пачуърк завивки предполагам. Но гънките, текстурата и формата са същите като при непрания. Доказано с чифт №1. Не губя мостра, не пазя парчетата в процеса на шев, не се притеснявам от химикали, а плюсовете са си запазени. Никакво замразяване на бактериите, никакво броене на дните... засега броя пранетата, но ще видим докога... Изглежда ви странно? Не сте чували за суров деним по-рано вероятно... то си е религия. Само потърсете повече за raw denim.

Отивам да подготвям дънки №3.
Можете да видите №2 тук,  a всичко що е дънки в блога - тук.

Шили ли сте си дънки? Как беше?
Или още събирате време и желание?Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации