петък, 29 август 2014 г.

Пачуърк училище: Пачуърк термини - втора част

Ето я и втората част от странните думи използвани от кръпкосващите. Вероятно сте виждали често "сандвич", "блок" и други не особено свързани с шев думи в пачуърк писанията. Днес ще ги изясним. Част от снимките ще обясня в текста, а друга - в заглавият, които ще виждате с мишка върху тях.


№2 Съставките на пачуърка


Изработката на един пачуърк обикновено през няколко фази - планиране, рязане, съшиване, подреждане на сандвича, капитониране /вижте първата част за него/, обточване и завършаване.

Докато планирането /размер, платове, дизайн/ и съшиването /събиране на кръпките/ обикновено са разбираеми, другите са малко по-нетрадиционни. Днес ще спрем на тези от тях след планирането и преди капитонирането.

Блок

8 пачуърк блока, образуващи напасващи се фигури
Блокът е малък пачуърк модул - комбинация от кръпки с определен дизайн, която се повтаря в дизайна на пачуърка. Той е като блокче лего или тухла в една стена. Обикновено е квадратен, но няма такова изискване. Най-често блоковете са наредени в матрица от стройни редове и редици, но и това не е изискване. Може да се повтаря без или с промени в ориентацията, цветовете и дори размера. Може да образува комбинации с други блокове. Може и всеки блок да е различен и един пачуърк от 20 блока да съдържа 20 различни. Тогава се нарича "sampler" - съдържа образци на различни блокове.
пачуърк юрган изграден от един блок в разлчини цветове и ориентации

Размерът му е различен /за формата вече споменах/. Класика са квадратните блокове и много често те са с  размер от 12", което е около 30cm, и прави сметките исключително лесни и приятни.


Sashing  


Когато блоковете не са зашити един за друг, а между тях има разделителни линии от тесни кръпки, тези кръпки се наричат sashing. Пачуърк изграден от блокове и sashing може да изглежда като блокове наредени на разстояние един от друг върху фон. Но може и да е изглежада съвсем различни и пъстро ако sashing-ите не са еднакви.
На практика този ефект е резултат от неравномерни ленти рамкиращи отделните блокове. Те не са sashing,  тъй като блоковете не са в матрица, но дават идея как би изглеждал пачуърк с блокове разделени от еднакви на цвят sashing-и.

Sashing-ите са много ефектни и с отделни кръпки, а не с цели блокове. Ето пример с частични в един цвят и ефекта на блоковете на фона им /този път само кръпки вместо блокове/:
sashing в пачуърка - пример с кръпки

Corners


Когато sashing-а e само между блоковете, но не и квадратчето на пресичане на резделителните им линии, това квадраче, се нарича corner. Те също може да са всичките еднакви на цвят или напротив. На горната снимка те липсват.Ако ги имаше щяха да са в квадратчетата образувани от ъглите на цветните кръпки.

Рамка/и/ /Border/s/


Блокове, sashing и всички те обрамчени с други ленти - това е най-често вида на старите традиционни пачуърци. А рамките също могат да са като sashing-a - за летящи на фона блокове, или разлчиен цвят, за създаване на фокус или смяна на колорита. Може да са няколко, може да са с различна ширина. Може да се използват за достигане на желан размер, а може и да са чисто дизайнерско решение.
Този пачуърк юрган има три рамки - тясна жълта, по-широка  в син принт и най-широка в син батик.


Сандвич


Съкратеното от "пачуърк сандвич" или по-правилното "куил сандвич".
Това е поредицата от пачуър лице, пълнеж и гръб на изделието, които ще бъдат бъдещия куилт.

Подрежда се в реда, в който ще бъдат в готовото изделие, с налагане един върху друг на:
  • гръб с лице надолу
  • пълнеж
  • лице с лицето нагоре
Изключение е реденето на изделие, което няма да бъде обточено /тогава лицето и гърба са с лицевите си страни едно към друго.

Както видяхте, правила има малко и те не са твърди. Повече правила има в изработката, защото тя трябва да устоява на време и любов - употреба, пране, понякога дърпане и влачене дори.

Надявам се вторият виртуален урок да ви е бил полезен и интересен.
Ако имате въпроси, пишете! Ако имате идеи за бъдещи - също!

Очаквайте следващият след седмица!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации