петък, 5 септември 2014 г.

Пачуърк училище: Материали и пособия за изработка на пачуърк

Още сме в третата седмица на нашето училище и има много, много неща, които можем да разискваме за пачуърка - история, традиции, стилове... Все полезни неща, но не толкова практични. Затова нека се гмурнем в практичното с материалите и пособията за зиарботк ана пачуърк - платове, конци, вата, ножици и ножове, есктри, джажди, мапината!

За начало искам да уточня нещо - пачуъркът е не само традиция, но и голям пазар и също толкова голяма индустрия стояща зад него. Платове, конци, пособия, машини, модели... милиони долари /като валутата на най-големия пазар/ се впрягат и харчат за него. Това не означава, че не можете да създадете своя пачуърк без дизайнесрки плат, професионална ножица или специален нож, или че ви трябва много специална машина.

След като уточнихме това:

Пачуърк материали и пособия

Платовете

плат за пачуърк

Важно е да качествени, да са относително гъста тъкан, да са издържливи на обичане. Защото един пачуърк ще бъде обичан! Хубаво след целия труд по изработката, това да е възможно колкото може по-дълго. Полезно е да имат УВ защита и да не избеляват, но това е най-често скъпа есктра, която може да се прескочи при домашната употреба /далеч от слънце/.

Правилото е да са добър материал и под добър имам предвид естесвен. Най-достъпния и универсалния е памук. Но няма нужда се ограничавате с него. Като цяло синтетитката е табу заради късия си живот. Вече споменах - трудът е много и е грехота да живее кратко.

Пълнежът

юталинът е пресована вата - много удобен за капитониране

Възможностите са много - от плат, през одеало, вата, юталин. Състави има различни. В България не, но дебелини има. Най-лесно ще ви е с тънки варианти при прошиване. При връзване няма значение за леснината на изработка. За първия си прошит пачуърк е полезно да изберете юталин - тъничък, лек на грамаж и лек за работа. КОнтарсни и нестабилни щамби е хубаво да се изжягват, Контрастните и стабилне не са проблем. Важното е да няма разливания на ярко червените точки по бледосиния фон примерно. разваля ефекта.

Конците

Има едно много важно правило - добри конци и според материала. Това е особено важно при изработката на пачуърка. Специалните конци - метализирани, със сърцевина, найлонови -монофиламент /прозрачни са/ имат своето приложение, но и ограничения. Не шийте за начало с тях ако не ги познвате.Качествен памучен конец е добро начало.

Пособията


Добрата стара ножица има конкуренция - ротационния нож. Има модели и ситуации, в които е безценен.

Мое лично мнение е, че ако нямате проблеми с ръцете и не смятате да шиете по няколко завивки за спалня на месец, можете да изчакате с покупката. Използването на ножа е много специфично, товари работната ръка и е опасно при неправилна употреба. Това не променя факта, че можете да режете ленти в няколко слоя и с почти фантастична скорост и прецизност. Важното е да знаете - има пачуърк и без него. Не отлагайте опита до покупка. Първо опитайте, после разраствайте арсенала пособия.

Ротационния нож се използва заедно с подложка за него и линия, която води острието и оразмерява лентите.Когато купувате пърите си подобни пособия търсете - голям диаметър и евентуално ергономичен модел при ножа, голям размер на подложката, универсален размер на линията.

Гъдели


Много шеговито използвам това едро обобщение - има много, много неща, които да ви накарат да оползотворите място и пари. Огромна част от тях ше направят някои процеси по-приятни и бързи. Друго вероятно няма да са вашата джаджа. Избирайте внимателно, ако имате ограничени място и/или бюджет. Предложеията не са никак малко.

Нещата, които ми се сртува са едни от първите мечти, но определено можете да пропуснете според мен - специализирани безопасни /освен ако не са любима част в процеса/, мини пресите за обточване, шаблони за капитониране, 5 модела линиии. Аз лично не притежавам никое от изброените и това не намалява нито удоволствието, нито скоростта на изработка.

Нещата, които си струва да платите и притежавате според мен - добри игли и топлийки, ако използвате - удобна и лека малка ножичка /може и т.н. "кръцка"/, удобно за вас маркиращо средство /креда, маркер, молив/, удобен игленик ако използвате топлийки, удобно място където да държите ензавършения си проект - кутия, рафт, чекмедже... Заслужава си да се осигури.

Като се замисля, повечето неща необходими за първия пачуърк са налични в дома на всеки шиеш. Ако пък пачуъркът е първия шевен проект, необходимото за него ще бъде използвано и за всякакъв друг шев в по-голямата си част.

До следващият петък и пишете ако имате въпроси.

ПП Снимки излюстриращи пособията ще бъдат добавени по-късно. Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации