четвъртък, 5 март 2015 г.

Женственост?

Този пост беше написан преди месец, а може би и малко повече, и вече съвсем му дойде времето сякаш. Публикувам го както беше написан импулсивно ден-два след като прочетох приказния блог. Днес добавих няколко постера, които почти преразказват половината от него /или го "ускоряват", ако не ви се чете :)/ . 

Преди няколко дни приятелка сподели един от "женствените" постове, които явно се пишат напоследък - различни гледни точки към женствеността. Прочетох го и ми се стори чужд. Както са ми чужди патриархалността и еманципацията -  едновременно и еднакво. После във Вила Вилекула прочетох един доста по-близък пост, а дамата изрази интерес към моето мнение. Първата ми реакция беше "Това не е пачуърк, и дори не е бельо, а аз пиша за тях". Съвсем в стила на ръкоделно, полу-еспериментаторски блог със съзнателно избегнати лични моменти, това беше толкова естествен отговор, че нямаше как да не е единственият. Но всъщност е и пачуърк от различни материи и качества, и дори има връзка с бельото. А и аз мога да напиша нещо по-лично за годишнината на блога си все пак. Та ето го, и заради абсолютно неформалната и затова по-специална покана на Pippi, моето мнение за женствеността.

Щастието ти стои прекрасно

Възприемам женствеността като магия, сила и избор, но и като доказателство за щастие. Женствеността е щастие, комфорт и прозорливост, които правят жената уверена, спокойна и обаятелна.


Избор и идивидуалност


Едва ли има единна дефиния за женствеността или мъжествеността. За мен и двете са магия на хармония, баланс и приемане на себе си, които са извор на сила и очарование. Женствеността е магия и е магия да я постигнеш, защото тя рядко е даденост. Идва с времето.

И понеже женствеността не е във опаковката, дали ще с ярко червило или без грим, с остри като игли токчета или кецове, жената може да е еднакво женствена. Външният израз е личен избор, но не и условие за женственост. В нея няма правила, противно на всичкия маркетинг за  задължителностите във вида на една уважаваща себе си жена. Напук на него все по-често има жени, които се уважават, харесват се, харесвани са и не следват закостенели норми как трябва да изглежда една жена според списания и клипове. Те са си позволили да бъдат себе си, да се чувстват наистина комфорт в кожата, тялото и облеклото си, да дефинират сами женствеността си като външен израз и да греят в тях. Защото не роклята, прическата или токът привличат. Те могат да привлекат погледа, но не и да го задържат.

Красотата привлича погледа, но личността грабва сърцето

Обаче има една малка и съществена уловка свързана с вида и материалното. Всичките тези мънички уж кухи неща, могат да ти дадат малката последна капка щастие или специалност, които да напълнят до самият ѝ ръб чашата на магичността ти. Всички малки, щастливи и красиви ритуали имат значение когато носят щастие и целят именно него, а не гоненето на перфектната опаковка. Една чаша може да стои перфектно в ръката ти, но по-важното е да ти носи радост когато я видиш, ако мога така да обясня важността на вещите. И всъщност разликата между двете е оръжие срещу много проблеми. Когато ясно разпознаваш дребните радости, щастието е по-достижимо, а трудностите по-лесни за преодоляване. А това е магия в същността си.

Свобода и комфорт


Свободата да уважаваш себе си повече отколкото се съобразяваш с очакванията, които са ти стоварени е сила сама по себе си. Имам предвид по отношение на вида, на мислите, на занятието, на изборите си. Да ходиш боса на плажа или по поляната или да се разхождаш с дънки стил "на приятеля ми" с ръце в джобовете и без никаква прическа. защото така ти харесва и без да те интересува кой може да те види и какво може да си помисли. Съвсем практично и стилово, обикновено това е много ефективна стратегия в дългосрочен план. Спестява драми, пари и усложения. Дори стилово - най-често лекото заобикаляне на модата осигурява неподвластност на времето. Спомненете си най-грижещите се за вида си съученички и веждите им. Привидно добрата грижа, а всъщност следването на чуждо правило без време, е осигурило почти лиспващи вежди на съвременните им лица. Същото е с интензивният грим и третирането на косата. Ресурсът се изхабява. А с времето става и все по-ограничен. И това е само видът. С другите направления нещата са още по-значими и сложни.

Щастие и увереност


И тук се връщам на щастието и комфорта, които намираш в себе си и със себе си. Защото те позволяват на женствеността да разцъфти, да направи усмивката ярка, погледът магнетичен и човекът желана компания. Дори липсата на притеснение как изглеждаш в точно този момент, защото ти самата се харесваш, добавя хубост. Увереността е красива. А спокойствието е благословия. Онази магия, която прави моментите вълшебни, забавя ситуации и оставя в спомена на другия само поглед, движение, усмивка или дори само усещането как се е чувствал. За жената остава радостта от отразената в погледа му радост от докосването с вълшебството, че е бил там, в този момент - до нея.

Щастливите момичета са най-красивите

Магия и магнетизъм с ограничения


Когато си позволи да се хареса и обича, всяка жена е такава магия неподозирано често. С промяната в настроенията, с мекотата и настоичивостта си, с компромистността и безмислотното упорство. Даже малките несъвъшенства, или големите им проявления, са част от едно обаятелно същество когато тя си позволи да бъде жена и човек. Защото когато не го направи, привидната многоръкост рано или късно ѝ изневерява, часовете и дните не стигат и женствеността отстъпва, на една не толкова мека, мила и магнетична нейна версия, на изтерзаното ѝ,  а по неизбежността на ситуацията, и  не толкова шастливо аз. Или в едно друго определение на женствеността - тя е да знаеш възможностите си и да не живееш дълго на ръба им.


Вяра и итуитивност


Силата на жената е и в нейната интуиция и вяра. Да рискува, да се доверява на недоказуемото, понякога да разчита на невероятното. Да вярва в него и да го получава в замяна. Да бъде емоционално отговорна към себе си. И да бъде емоционално интелигентна. И това е женственост. Смелостта и гъвкавостта са женски качества. Размахът на плановете и срутването на всичко между две вдишвания също. Жените са свикнали да вземат трудни и бързи решения. Социално и исторически, едни от най-тежките решения и ситуации са били женска територия. Като оцеляването на децата и запазване на разсъдъка на майката, едновременно с изграждането на читави хора. При това и двете между другото и след/покрай "основните"неща / като грижата за домакинството и осигуряването на доход примерно/.

Не очната линия, изкуствените клепки и другите лесно изпълними, но кухи женствености. Защото те не издържат проверката на проницателен женски поглед, нито прагматичсността и любопитството на един мъж. А всъщност женствеността се доказва пред жени, които цениш. По-трудно е отколкото пред мъж. Точно както е трудно да се докажеш пред жена шеф - няма клинчене или трикове, които да ти помогнат. Обикновено няма и какво да скриеш, пак заради интуицията и женският поглед.

Щастливите хора блестят по-ярко

Пожелавам на всички ни да има много щастливи жени. Това ще донесе щастие и красота на всички покрай тях. Доказано е и не е трудно да си по-щастлив когато до теб има блестяща, грееща жена, каквато и да е в живота ти - майка, баба, любима, колежка, сестра, леля, и всички роднинства, познанства, даже случайно срещнатите на улицата красиви и щастливи жени, които те карат да видиш красотата на живота. И същото за мъжете разбира се. Щастието е магия. Не е много сложна, но и не много разпространена. Женската част от нея е женствеността.

ПП Всички плакати са от тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации