Пачуърк и Куилт

Пачуърк, кръпки, капитониране, прошиване, куилт... Говорят ли ви нещо? Вероятно ви изглеждат неразбираеми, екзотично или странно.

Пачуърк

Чужда дума, обозначаваща направените от кръпки неща - от patch /кръпка/ и work /работа/ или буквално "изработено от кръпки". Стиловете и техниките са неизброими - геометрични, произволни, с апликации, с бродерии.. изработени на ръка, шити на машина ... внимателно планирани и кроени или импровизирани от начало до край...

Пачуъркът е перфектното хоби или ръкоделие: забавен процес, изполваем практичен и красив резултат, изпозлване на непотребни иначе парчета плат, бърз ефект /несравним с гоблен примерно/. Е има и недостатъчци - пристрастеностт към платове, виждане на платнени мозайки насън и т.н.... :)

Капитониране

Това е процесът на зашиването на всички част на една пачуърк завивка заедно. Като капитонираните баклавични от едно време, но с огрооомно разнообразие от мотиви, стилове и ефекти. Дори с обемни ефекти понякога! "Прошиване" е по-българския начин да бъде описано същото нещо. Това което прави от пачуърка куилт!

Куилт

Quilt е английския "юрган". Казваме му завивка, шалте... Но не е точно. Завивката е за завиване, шалтето за покриване с декоративно-предпазна цел. Юрганът е прошитата дебела завивка, която са правили бабите ни, и която ако е била с кръпкосано лице е точно нашенският вариант на "американско сватбено одеало". Да, както в онзи филм с Уинона Райдър. Бод по бод - красива завивка с история, която топли тялото и душата. Това е същността на един пачуърк юрган - лично, красиво и практично.


ПП Тук можете да видите един по-дълъг мои текст от първия ми блог.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации